NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Leesvoer voor De Raad van 11

Leesvoer voor De Raad van 11

15-02-2012 | 11.59

Hoe klinkt Alaaf op z'n Amsterdams? Deze zondag kom je erachter, tijdens De Raad van 11. Een bonte stoet van eenentwintig deejays trekt de carnavalskar van Trouw.

Wie denkt dat carnaval een oppervlakkig, in alcohol gedrenkt verkleedfeestje is, heeft het mis. Dat is, gedeeltelijk mis. De onlangs met de BNG literatuurprijs onderscheiden Jan van Mersbergen laat in zijn laatste roman zien dat er meer achter het katholieke volksfeest schuilt. Ja, de hoofdpersoon van Naar de overkant van de nacht, 40-jarige stratenmaker Ralf, is het gehele boek ketslam. En ja, hij draagt een idioot pekske. Maar de overvloed aan drank en de uitdossingen die Ralf zich aanmeet hebben een louterend resultaat: gedurende zijn zwalkende reis door feestend Venlo komt hij tot de beantwoording van dé existentialistische vraag: wie ben ik eigenlijk? En: wil ik dat wel zijn?

Dat hij tijdens het vinden van zijn antwoord een kraanvogeldans uitvoert, flügeltjes deelt met een groep Mexicanen, gyros eet met drie pinguins en wijze raad ontvangt van een stomdronken pater, maakt Naar de overkant van de nacht ook voor de lezer een feest. Van Mersbergen schrijft het boek als een stroom van dronkemansgedachten, die als door een wonder bij elkaar komen in een bijna religieuze onthulling. Daarmee is deze roman een onweerstaanbare trip voor lezers die van een feestje, een drankje en melancholie houden. Zie jij deze zondag een pater staan, met een kalender om zijn nek en een traan die over zijn wangen biggelt? Hij kan je vast vertellen wat een prachtig boek Naar de overkant van de nacht is. Of je helpen je evenwicht te bewaren.

Tekst: Joost de Kleine