NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Het Stedelijk in Trouw

Het Stedelijk in Trouw

01-02-2012 | 12.55

Eindelijk is het hoge woord eruit en mag de hele wereld het weten. In het voorjaar gaan Trouw/De Verdieping samen met het Stedelijk een verrassende samenwerking aan. Met vier verschillende programma’s gaan we op een nieuwe manier naar hedendaagse kunst kijken. Topstukken uit de collectie van het Stedelijk zullen onderdeel worden van dit programma en fungeren als brug tussen het museum en de club cultuur. Voordat we van start gaan met deze bijzondere evenementen leek het ons leuk om van de gelegenheid gebruik te maken en de geschiedenis in te duiken van het Stedelijk.
 
Het Stedelijk Museum opende haar deuren in 1895. Het museum was in het begin nogal braaf. Het toonde vooral antiek, munten, juwelen, horloges en andere zilveren snuisterijen verkregen uit de erfenis van Sophia Augusta Lopez Suasso de Bruyn. Inderdaad niet heel spannend. Pas sinds begin jaren '70 begon het Stedelijk uitsluitend moderne kunst te vertonen en werd de collectie in de jaren daarna steeds verder uitgebreid.
 
Van 1963 tot 1985 kocht directeur Edy de Wilde enkele belangrijke werken uit de jaren '50 aan van Matisse, Picasso, Newman en Rauschenberg. 
 
Nadat in de jaren zeventig de videokunst haar gloriedagen beleefden, kwam er sinds 1980 ook steeds meer ruimte voor videokunst. De videocollectie (die momenteel wordt gedigitaliseerd) bevat werk van o.a. Paik, Viola en Nauman.
 
Win Beeren breidde de Pop Art collectie gedurende zijn directoraat (1985-1993) uit met werk van Warhol en Oldenburg. In deze tijd deed ook een nieuwe groep jonge beeldhouwers hun intree, o.a. Armajani, Cragg, Bickerton, Deacon, Koons, Solano en Veneman.
 
Rudi Fuchs die met de scepter zwaaide van 1993-2003 kocht een aantal belangrijke werken waaronder de neon en videosculpturen van LeWitt en bovenal Nauman  Ook hield hij de Engelse kunst nauwlettend in de gaten en verrijkte de collectie met o.a. Gilbert & George, Gordon en Hirst. Waar Fuchs vooral bekend om stond waren zijn experimentele collectie-opstellingen, waarin werk uit verschillende stromingen en periodes met elkaar in een spannende dialoog worden gebracht. Zijn manier van werken werd gezien als controversieel en zorgde voor nogal wat ophef onder de meer conservatieve kunstliefhebbers. Wat experimentele collectie-opstellingen betreft zou hij zeker smullen van de samenwerking van het Stedelijk met Trouw/De Verdieping!
 
En we weten allemaal wat er in 2004 gebeurden toen het Stedelijk zijn intree nam in het Post CS samen met 11. Vier jaar lang waren zij buren en zorgden het Stedelijk overdag voor een stroom mensen naar het Oosterdok en liet 11 velen mensen dansen tot in de vroege uurtjes. Nadat ze in 2008 uit elkaar moesten vonden het nu weer eens tijd om museum en club bij mekaar te brengen. Het volledige programma wordt in de komende weken bekend gemaakt dus houd vooral ons blog in de gaten. Voor nu alvast wat data voor in de agenda!

Programma:
 
Contemporary Art Club – 29 maart 2012, 20.00 uur
Avondvullend programma  dat met een tentoonstelling, een performance van formaat, lezingen, interviews en een spetterende clubavond  de raakvlakken laat zien tussen de clubscene en de hedendaagse kunst.

 
Hear It! (deel 2) – 19 april 2012
Na de geslaagde Hear It!-avond in het Stedelijk vorig jaar, nu een avond – en clubavond! – over de meest vernieuwende voorbeelden van geluidskunst. Het Trouw-gebouw als meetrillende klankkast! In samenwerking met Non-Fiction – Office for Cultural Innovation.

 
Augment It! – 17 mei 2012
Het Stedelijk houdt zich al een tijd bezig met 'augmented reality' en biedt deze avond
de gelegenheid om een virtuele ervaring op te doen, met een volledig 'augmented'
tentoonstelling, informatieve workshops en nog veel meer.

 
Untitled Blikopeners/Editors event – 14 juni 2012
De Blikopeners van het Stedelijk (jonge peer educators, in dienst van het museum) en de Editors (een netwerk van jonge ondernemers rondom De Verdieping) presenteren een uniek project. Binnenkort meer hierover.
 
Specifieke aankondigingen van de evenementen zullen volgen.