NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Tips voor het IFFR

Tips voor het IFFR

13-01-2012 | 16.43

Het is eind januari. De feestdagen zijn voorbij en we kijken uit naar wat meer zonlicht. Maar zoals altijd eind januari duiken we nog even onder in het donker van de filmzalen van Rotterdam tijdens het IFFR. Dit jaar zitten er weer heel wat pareltjes tussen en wij weten wel waar we naar toe gaan!
 
1.     Shame
We zijn bijna blij dat Steve McQueen geen videokunst meer maakt want sindsdien komen er fantastische films uit zijn handen. Zijn nieuwe film 'Shame' zit boordevol prachtige lange shots net zoals in zijn debuut Hunger. Ook wat cast betreft zit het goed. Michael Fassbender en Carrey Mulligan, die de hoofdrollen op zich nemen, spelen voortreffelijk. Door de combinatie van de finesse en zijn oog voor goed camerawerk gaat deze film zeker wat prijzen en nominaties in de wacht slepen. Wat dat betreft komt er nog steeds ware kunst uit de handen van McQueen.

 
2.    Clip
'Clip' is het filmdebuut van de Servische Maja Miloš. Deze rauwe en realistische film geeft de problemen weer van de jonge generatie in Servië op een indringende manier. Een generatie die armoede en verveling uit de weg probeert te gaan door te vluchten in een wereld van seks en drugs. Geen vrolijke kost maar zeker het kijken waard.

 
3.    Black's Game
Waar we ook naar uitkijken is de IJslandse film 'Black’s Game'. Executive producer van deze film, Nicolas Winding Refn, trok eerder dit jaar volle zalen als regisseur van de film Drive. We zijn zeer benieuwd of dit ook zo’n treffer is. De film speelt zich af in de jaren negentig in Reykjavik waar concurrende drugsbendes het voor het zeggen hebben. Een handvol echte gebeurtenissen uit deze periode vormen het kader van deze film: de ecstasy revolutie, twee gewapende bankovervallen en een grootschalige verzekeringszwendel. Een film over de professionalisering van de georganiseerde misdaad van IJsland.

4.   Michel Gondry's Home Movie Factory
Na deze zware kost is het tijd voor iets luchtigers. De Franse regisseur Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) komt met zijn interactieve installatie Home Movie Factory naar Rotterdam. Naar het voorbeeld van Jack Black en Mos Def in Gondrys film 'Be Kind, Rewind' (2008) biedt de installatie aan deelnemers de mogelijkheid en de middelen om binnen drie uur een korte film te maken. Wie wil er nou niet de fijne kneepjes van het vak leren door de meester zelf. Deelnemen is gratis, maar aanmelden is vereist. Dat kan via www.filmfestivalrotterdam.com/homemoviefactory

5. Afterparty met LTJ Bukem
En na al dat zitten in de bioscoop is het tijd voor weer wat actie. LTJ Bukem zette in 2002 de Off Corso op zijn kop tijdens de afterparty van het IFFR. Ter herinnering aan deze geweldige nacht zal Bukem het gewoon nog een keer dunnetjes over doen en is tien jaar na dato weer verantwoordelijk voor een memorabele avond. Deze Drum & Bass master zal de benen zeker weer losbrengen op donderdag 26 januari in het nieuwe jazzpodium Bird.