NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

De discussie van de eeuw

De discussie van de eeuw

31-01-2012 | 16.51

'Hey laptop DJ, your girlfriend prefers 12inch!'
 
Bovenstaande uitspraak is een komische zinspeling op de aloude discussie die sinds de opkomst van de cd-speler de club scene beheerst. De vraag is: kan een artiest beter vinyl of cd's gebruiken? 
 
Met de komst van Traktor is er een nieuw facet aan het ‘digitaal vs analoog’ debat toegevoegd. Immers, waar cd-spelers nog steeds vereisen dat je moet kunnen beatmatchen (twee tracks gelijk laten lopen zodat je ze kunt mixen), doet een laptop dit automatisch voor je. Schept dit ruimte voor creativiteit of beperkt het deze juist? Deetron, recentelijk te gast in Trouw, besloot daarom om voor zijn Balance mix-cd twee mixen op te nemen om zo 'best of both worlds' te laten zien. 
 
Vinyl levert bij uitstek de beste geluidskwaliteit en wordt daarom vaak aangedragen door het puristische kamp. Het zou een warmer en menselijker geluid leveren dan de zogenaamde kille digitale MP3. Maar lang niet alle goede muziek komt uit op plaat, en zelfs als het dat wel doet, dan is het vaak in beperkte oplage. Zelfs de vinyl-aanhanger zal incidenteel een cd draaien omdat hij een track simpelweg alleen digitaal heeft. 
 
Ondanks de gigantische groei van het aantal ‘laptop-dj's’ zijn er mensen die tegen de stroom in zwemmen. Ryan Elliott heeft jarenlang Traktor gebruikt, maar is terug gegaan naar zijn vertrouwde Technics, omdat de laptop zijn workflow belemmerde. Op een harde schijf staan zoveel tracks, dat hij door de bomen het bos niet meer zag. In een platentas zitten er vaak 'maar' tachtig. Lees zijn afweging zelf in onderstaand dit interview.
 
Dit debat is bijna zo oud als de weg naar Rome en lijkt bovendien een gebed zonder eind. Het beheerst de clubcultuur en lijkt door een opleving in dj's die vinyl gebruiken uitermate relevant. Reden te meer om er hier aandacht aan te geven. Waar sta jij in dit debat? Op 10 februari komen een aantal bijzondere vinylpuristen techno draaien in Trouw. Ook deze artiesten zijn te betrappen op incidenteel cd-gebruik. Hoor jij het veronderstelde verschil tussen analoge warmte en digitale kilheid? Is Ryan Elliott's switch van Traktor naar vinyl zijn workflow ten goede gekomen? Kom luisteren en genieten… En bepaal zelf! 
 
Door: Daan Akse - Les Enfants Terribles