NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Het vreemdste filmproject ooit

Het vreemdste filmproject ooit

20-12-2011 | 16.06

Zes jaar geleden begon de relatief onbekende regisseur Ilya Khrzhanovsky aan een van de vreemdste filmexperimenten in de filmgeschiedenis: Dau. Het is een film met een crew en cast van meer dan 210.000 mensen, waarvan een deel de set nooit verlaat.

Khrzhanovsky verkreeg totale vrijheid van distributeurs en fondsen en vervolgens bezette hij een stad in de Oekraïne. Hier vormde hij een set ter grootte van ongeveer twee voetbalvelden waar de crew en cast 24 uur per dag gevolgd worden met verborgen camera’s, als in het panopticum van Bentham.

In zijn zucht naar realisme dwong Khrzhanovsky leading actress Radmila Shchegoleva voor aanvang van de opnames een jaar lang te werken in een chocolade fabriek en een ziekenhuis om haar te ontdoen van haar acteerspel. Hij recreëerde een totalitaire staat gesitueerd in de jaren ’50 in Moskou met regels die erop gebrand zijn de echte wereld te scheiden van zijn creatie.
De laatste drie jaar kwamen er steeds meer geruchten naar buiten van ontslagen figuranten en andere crew leden. Khrzhanovsky werd beschreven als iemand die volledig was doorgeslagen en het concept veel te serieus had genomen.
 
De regisseur richtte 'Het Instituut' op, waar straffen worden opgelegd aan crewleden die zich niet aan de regels houden. Regels om de moderne wereld buiten te houden. Verschillende security checks ontdoen crewleden van mobiel en kleding. Ze moeten zich kleden volgens de mode van de jaren ’50, krijgen betaald in oud Sovjet geld, hebben Sovjet paspoorten en eten Sovjet voedsel.
Breek je een regel? Dan krijg je die dag geen loon. Hierdoor is een geheel eigen vocabulaire ontstaan onder de crew, acteurs en figuranten. Google is nu 'Pravda' en men heeft het nu over 'Pravda it'.
 
De onderdrukking van Het Instituut heeft ook voor veel verraad bij de crew onderling gezorgd. Gebruik de woorden 'makeup', 'scene', 'Facebook' of 'belichting' en je wordt verraden door je collega. Khrzhanovsky smult hiervan, want hier verschuift het fictieve totalitarisme naar de werkelijkheid en zijn de set en achter de schermen soms niet meer van elkaar te onderscheiden.
 
Volgens IMDB is Dau momenteel in post-productie. Zodra wij meer nieuws hebben omtrent de releasedate zullen we je dat laten weten. Hou onze blog dus in de gaten!