NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Data is overal

Data is overal

24-11-2011 | 18.37

Data is groot! En verwacht wordt dat datavisualisatie de komende tijd een steeds grotere rol zal gaan spelen in ons dagelijkse leven. Zoals datavisualisatie superster Aron Koblin, bekend van de Radiohead's clip ‘House of Cards’, hierover zei: "19th century culture was defined by the novel, 20th century culture by cinema. The culture of the 21ste century will be defined by the interface."
 
De frontrunners van datavisualisatie, bestaande uit interaction/web designers, programmeurs en grafisch ontwerpers, bieden ons door middel van visualisaties een nieuwe kijk op onze dagelijkse omgeving. Van real-time animatie van de regen in Singapore tot de routes van taxi’s in de avondspits of je eigen Facebook/Foursquare activiteit. Data is overal om ons heen en we gebruiken het meer dan we denken.
 
Voorloper op het gebied van datavisualisatie is het SENSEable City LAB van MIT. Vorige maand lanceerde MIT samen met Android de app Funf. Via deze app kan je zelf je eigen data (geluid, bewegen, GPS) ‘opvangen’ en gebruiken voor toepassingen op het web. Big brother-stuff, maar dan volledig in eigen beheer.
 
Welke rol het delen en verbeelden van persoonlijke data gaat innemen is nog onbekend, maar dàt het een belangrijke rol gaat spelen is zeker. Wil je op de hoogte blijven van dit soort ontwikkelingen? Kom dan naar de film avond over datavisualisatie in De Verdieping op 29 november.