NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Ibiza Ahora

Ibiza Ahora

25-08-2011 | 18.47

Oneindige rijen met billboards waar, groter dan je zou willen, de hoofden van Roger Sanchez, David Guetta en Armin van Buuren op staan, hordes dronken Engelse toeristen op Playa d'en Bossa, de blote tieten van Jade Jagger op een afgelegen strandje, twaalf euro betalen voor je Fanta in de Amnesia terwijl je door zes CO2 jets omver wordt geblazen, meer go-go danseressen dan toeristen op het eiland en Italianen die voor de dj booth van de DC10 met hun vlag staan te zwaaien en om drugs vragen bij andere bezoekers. Dit is waarschijnlijk hoe je Ibiza kent, of je nou daadwerkelijk voet op het eiland hebt gezet of niet maakt daarbij weinig uit.

Gister nog, werd mij door een Engelsman verteld dat Ibiza al heel lang niet meer hip is. Terwijl hij zelf aan het verhuizen was naar dé plek van het moment, Berlijn, om daar voornamelijk zichzelf in het uitgaansleven te storten. Niet ontvankelijk voor wiens opvattingen dan ook, bleef ik erbij dat Ibiza nog steeds het magische hippie eiland is dat het al zeker vijftig jaar is, maar dat je door alle bovengenoemde elementen heen moet kijken.

Ergens in je achterhoofd weet je dat op Ibiza eind jaren '80 de tweede Summer of Love is begonnen en dat er in de jaren '60 en '70 een hele kolonie hippies naar het eiland is getrokken en nooit meer is weggegaan. En voor hen die wat verder in de geschiedenis van het eiland zijn gedoken, is het duidelijk dat vóór deze hippie invasie Ibiza niet stilletjes in de Middellandse Zee lag.
De Ibicencos (inwoners van Ibiza) verdelen de geschiedenis van Ibiza dan ook in twee delen volgens de schrijver Paul Richardson, die op Ibiza verbleef en het boek 'Not Part of the Package: a Year in Ibiza' schreef. Zo schijnt er een Ibiza Antes (voor) en een Ibiza Ahora (na) te zijn, wat de tijd voor en na de komst van de hippies aanduidt.

Toen in de jaren '60 de hippies de hele wereld aan het 'overnemen' waren en in grote getale richting India trokken, bleek ook Ibiza een zeer geschikte plek om je als 'alles liefhebbende, trippende, artistieke, langharige, seksueel bevrijde' mens te vestigen. En zeker niet alleen omdat het hasj rijke Noord-Afrika zo dicht in de buurt ligt van Ibiza, maar ook om de eeuwenoude mystieke geschiedenis van het eiland, de prachtige natuur en vooral de tranquilo live and let live houding van de inwoners. Nostradamus voorspelde in de 15de eeuw niet voor niets dat Ibiza de enige plek op aarde is waar men heen kan om te overleven bij het 'vergaan' van de wereld.

Alhoewel er weinig over lijkt van de hippie cultuur op Ibiza, met in het 'party seizoen' tegenwoordig zelfs optredens van hip hop en r&b artiesten als Snoop Dogg, 50 Cent en Usher, is dat toch niet helemaal waar. Je moet alleen iets beter zoeken of gewoon beter opletten. Toen ik vorig jaar voor het eerst naar Ibiza ging, verwachtte ik alles behalve een relaxte sfeer vanuit de inwoners van het eiland. Het moet toch op je zenuwen werken al die idioten ieder jaar weer op je eiland dacht ik, maar integendeel. Vooral de mensen die ik op straat aansprak om bijvoorbeeld de weg te vragen, waren meer dan vriendelijk. Zelfs toen mijn gehuurde brommer opeens een lege tank had, midden in de nacht, werd er gewoon open gedaan toen ik aanbelde bij het hek van de villa die je normaal alleen ziet bij de huizen van Hollywood sterren. Vervolgens mocht ik mijn hele tank volgooien met benzine zonder dat hier ook maar één cent voor werd gevraagd.

Voor de echte hippies moet je meer naar het midden van het eiland, daar waar er geen superclubs, dronken Engelsen en hip hop concerten zijn. Maar ook in de clubs achter de draaitafels vind je originele Ibicencos. De jongste resident ooit van de Pacha, Willie Graff, host al jaren met een aantal anderen The Funky Room van de wereldberoemde club. Dit lastig te vinden zaaltje ergens boven in Pacha heeft een totaal andere sfeer dan de rest van de club en dat heeft zeker te maken met de artiesten die er staan. Graff is bijna dertig jaar geleden geboren op Ibiza uit twee New Yorkse hippie ouders die afzonderlijk van elkaar in de jaren '60 op het eiland zijn komen wonen. Hij vertelt over Pacha, opgroeien op Ibiza en zijn leven als dj op Ibiza in een interview met Resident Advisor van vorig jaar.

En ondanks dat de originele hippies en Ibicencos voor de gemiddelde toerist minder opvallen en ook daadwerkelijk minder aanwezig zijn, wordt de tolerante en relaxte houding van de eilandbewoners op Ibiza nog altijd hoog gehouden. Vanaf oktober hebben ze toch een half jaar om tot rust te komen voor het gekkenhuis weer begint.

Ibiza tips:
1. Zorg dat je iemand op het eiland kent die er ook woont
2. Huur een brommer of auto
3. Maak een uitstapje naar het nabijgelegen eiland Formentera
4. Ga net na de openings- of net voor de closing parties, off season is ook een aanrader
5. Voor een avondje trommelen met andere neo hippies ga je op zondag naar Benirras
6. Neem een zak geld mee
7. Wees relaxt

Door: Antje Klaster