NL | EN
Deeldit
opFacebook
Deeldit
opTwitter

Underground pop

Underground pop

20-07-2011 | 13.24

Door: Antje Klaster

'Underground pop' doopte Seth Troxler de house manie die in 2010 al een vlucht nam, maar dit jaar overduidelijk de gehele dance wereld aan het overnemen is. De tracks die artiesten als Danny Daze (die op dit moment, 20 juli 2011, op nr.1 in de Beatport deephouse top 100 staat met 'Your Everything'), Jamie Jones, Benoit & Sergio, Tale of Us en Deniz Kurtel produceren, slaan een perfecte brug tussen house tracks die je graag in de club hoort en ultra catchy pop liedjes die je niet meer uit je kop krijgt. Eind 2010 kwam het dan ook wekelijks voor dat bijna alle bezoekers zingend de club verlieten met de teksten als 'My baby does K all day...' of 'I just can't make it without youuuu!'.

Live levert dit het nodige entertainment op: house artiesten die ook hun stem inzetten tijdens optredens. Ze duiken opeens overal op. Gelukkig maar, want we zijn allemaal razend moe van 'live' optredens waarbij een nerd een uur in zijn Macbook Pro tuurt en er zijn/haar tracks uit tovert zonder ook maar iets nieuws hieraan toe te voegen. Daarbij wordt het helemaal vervelend als er een jankende MC ingehuurd wordt, zoals bij Jamie Jones zijn optreden eerder dit jaar in de Westerunie bijvoorbeeld. De set werd gauw weer van Soundcloud gehaald, omdat de MC het iedere twee minuten nodig vond door de platen heen te huilen. Tegenwoordig ben je als live performer dus niets meer zonder je eigen microfoon en vaak ook niet zonder side kick (gezien het aantal duo's in het 'underground pop' genre). Maar denk nu niet dat iedereen dit 'trucje' zomaar kan aanleren. Een track produceren en vervolgens opvoeren zoals Maceo Plex bijvoorbeeld doet, daarvoor dien je de nodige talenten in huis te hebben.
De drie labels die op dit moment hoofdzakelijk blijven opduiken in het genre zijn: Visionquest (Seth Troxler, Ryan Crosson, Lee Curtiss en Shaun Reeves), Hot Creations (Jamie Jones en Lee Foss aka Hot Natured) en Crosstown Rebels (Damian Lazarus).
Natuurlijk mag het label Wolf + Lamb (Zev Eisenberg en Gadi Mizrahi) niet in dit rijtje ontbreken, met artiesten als Nicolas Jaar, Seth Troxler en Soul Clap in hun release geschiedenis.

Wat zij allen heel goed hebben begrepen is dat de tracks die zij uitbrengen keihard hun werk doen op je i-Pod én de dansvloer. En zo draait het zeker niet om 'hits scoren' alleen, maar net zo lief om hele goeie feestjes bouwen. Jamie Jones begreep het Kerstavond 2010 al toen hij bij Late Night Society in Trouw draaide en zichzelf in het feestgedruis mengde door op de subs te klimmen vanuit de dj booth. Damian Lazarus van Crosstown Rebels legt al sinds 2008 hun beruchte 'Rebel Raves' uiterst professioneel vast en heeft een serie van 11 afleveringen op het Rebel Rave tv kanaal staan. En wanneer de heren van de eerder genoemde labels feesten doen op Sonar, WMC, Ibiza of waar ook ter wereld, mag je hopen dat je erbij bent, anders is het huilen voor je Youtube schermpje achteraf.
De populariteit om dit genre heen is alles behalve verwonderlijk. De muziek is niet al te moeilijk, maar heeft wel de juiste kwaliteit en niet te vergeten; vooral vrouwen dansen er graag op. De feestjes waar de labels en aanverwante artiesten staan, draaien om lol maken en 'lekker gaan' en niet om credible proberen te zijn. Het is geen spierballen vertoon in en om de dj booth en de muziek en de sfeer op de feesten maken de wereld net een stukje zonniger. De 'underground pop' is een welkome nieuwe 'hype' in de dance wereld die de stilte na de minimal periode eindelijk opvult. Laten we hopen dat dit genre net zo'n lange adem heeft.
Natuurlijk zijn genoemde labels en artiesten lang niet de enige die we onder het 'underground pop' gedoopte kopje kunnen plaatsen, maar zelf onderzoek doen, daar is niemand ooit minder door geworden.

Rest ons je te laten met een aantal sets, in willekeurige volgorde: